Logotyp

25-årsjubileum

På hösten 1999 bildades Kyrkstugeägarnas intresseförening av ett antal ägare av kyrkstugor i Öjeby kyrkstad. Intentionen var att skapa ett forum där ägarna kunde sluta upp och verka för kulturmiljöns bevarande. Idag har föreningen mer än 300 medlemmar som alla brukar och vårdar sina stugor, och vi blir fler allteftersom.

Över tid ser vi en föryngring bland kyrkstugeägarna. Vissa ärver stugor efter sina föräldrar, mor- eller farföräldrar och andra köper stugor. Gemensamt är att alla vurmar för den särskilda kulturmiljö som kyrkstaden är. Att äga en kyrkstuga är att äga en del av ett kulturarv. Gemenskapen bland de idylliska gränderna och innergårdarna är stor och hjärtlig.

År 2024 firar föreningen 25 år och detta uppmärksammar vi på olika sätt. Vi lägger kontinuerligt upp information här på hemsidan och på Facebook. Besök oss regelbundet för information om det senaste.

 

Lördag 6 april: Vårmarknad i Öjeby kyrkstad INSTÄLLD

På grund av för få anmälda knallar ställs vårmarknaden in.

 

Söndag 12 maj: Lucköppning i Öjeby kyrkstad

Välkommen till dagen då många kyrkstugeägare öppnar upp sina kyrkstugor efter vintern. Se när luckorna öppnas och våren, solen och livet återvänder till kyrkstaden.
Dagen inleds med gudstjänst i Öjeby kyrka klockan 11.00. Kyrkstugeägarnas intresseförening berättar om verksamheten och dagens kollekt tillfaller föreningens arbete.
Klockan 12.00 håller Solanderföreningen föredrag om kyrkstaden i Solandergården. Där finns även fika till försäljning.

 

Lördag 13 juli: Kyrkstadens dag

Välkommen till en trevlig dag för hela familjen. Idag uppmärksammar vi kyrkstadstraditionen och den särskilda miljö som Öjeby kyrkstad utgör. Besök de öppna kyrkstugorna, följ med på guidad tur inom området, ta del av underhållning och information, tävla om fina priser, köp hamburgare, fika eller våfflor.

Se mer under separat rubrik: Kyrkstadens dag

 

Lördag 24 augusti: Byggnadsvårdsdag

I år är det Kyrkstugeägarnas intresseförening som inbjuder till Byggnadsvårdsdag i Öjeby kyrkstad. Vi välkomnar alla intresserade – kyrkstugeägare och andra.

Förmiddagen ägnas åt information om bidragsansökningar hos Länsstyrelsen samt vad du bör tänka på vid valet av hantverkare för åtgärder i kyrkstaden. Dessutom timring, knutning och problem som kan uppstå och hur du som lekman kan se om din kyrkstuga har begynnande skador.

Eftermiddagen ägnas åt genomgång av Synenämndens protokoll. Tillsammans med byggnadsantikvarier, hantverkare och företrädare för Synenämnden tittar vi till föranmälda stugor: vilka åtgärder rekommenderas och hur ska detta genomföras? Vilka bidragsnivåer gäller för åtgärderna?

Se mer under separat rubrik: Byggnadsvårdsdag

 

Lördag 24 augusti: Medlemsfest

Alla medlemmar i föreningen inbjuds till middag och trevligheter i Margretelunds stora sal. Information om innehåll och anmälan kommer i sommarens utskick. Men god mat, underhållning och trevlig samvaro utlovas.

Se mer under separat rubrik: Medlemsfest

 

Söndag 25 augusti: Årsmöte

Föreningen inbjuder medlemmarna till årsmöte och information. Passa på att göra din röst hörd: har du tankar och idéer om föreningsverksamheten? Det här är medlemmarnas forum.

11.00 Gudstjänst i Öjeby kyrka

12.00 Föreningsmedlemmar bjuds på fika och varmkorv i Margretelund

12.30 Årsmöte och information. Sedvanliga årsmöteshandlingar. Dagordning tillställes medlemmarna i samband med sommarens utskick.

 

Lördag 28 september: Höstmarknad

Välkommen till den traditionsenliga Mikaelimarknaden!

Glada knallar, försäljning av hantverk, slöjd, konst, hembakt och mycket annat.
Kyrkstugeägarnas intresseförening säljer hamburgare utanför Margretelund.
Solanderföreningen säljer fika och gräddar våfflor i Solandergården.

Marknaden håller öppet 11.00 – 14.00